Cover Image
close this bookՋանփոլադյան Լևոն Միքայելի (1912-1997)
View the documentԼ. Մ. ՋԱՆՓՈԼԱԴՅԱՆԻ ԿՅԱՆՔԻ ԵՎ ԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄՆԱԿԱՆ ՏԱՐԵԹՎԵՐԸ
View the documentԼ. Մ. ՋԱՆՓՈԼԱԴՅԱՆԻ ԳԻՏԱԿԱՆ, ԳԻՏԱԿԱԶՄԱԿԵՐՊԱԿԱՆ ԵՎ ՄԱՆԿԱՎԱՐԺԱԿԱՆ ԳՈՐԾՈՒՆԵՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱՌՈՏ ԱԿՆԱՐԿ
Open this folder and view contentsՄԱՏԵՆԱԳԻՏՈՒԹՅՈՒՆ

«Լևոն Միքայելի Ջանփոլադյանը գինեգործության բնագավառի խոշոր գիտնական է: Նա գինու մասին գիտությունը հարստացրել է տեսական և գործնական նշանակության բազմաթիվ խորը և օրիգինալ հետազոտություններով: Նրա աշխատությունները և գյուտերը անգնահատելի ներդրում են եղել արդյունաբերության այնպիսի ճյուղերի զարգացման համար, ինչպիսիք են գինու և կոնյակի արտադրությունը: Մեծ է նրա վաստակը նաև միկրոբիոլոգիական արդյունաբերության կազմակերպման գործում»։

Է. Գ. ԱՖՐԻԿՅԱՆ

Լևոն Միքայելի Ջանփոլադյանը ծնվել է 1912 թ. հուլիսի 1-ին, Երևանում: Վախճանվել 1997 թ. հոկտեմբերի 5-ին:
1926-1930 թթ.- սովորել է Երևանի այգեգործական տեխնիկումում:
1930-1931 թթ.- աշխատել է Անդրկովկասի ջրային տնտեսության հիդրոմելիորատիվ կայանում (ք. Էջմիածին) որպես լաբորանտ:
1931-1936 թթ.- սովորել է Մոսկվայի Կ. Տիմիրյազևի անվան գյուղատնտեսական ակադեմիայի ագրոքիմիական ֆակուլտետում:
1936 թ.- ընդունվել է վերոհիշյալ ակադեմիայի ասպիրանտուրա՝ օրգանական քիմիայի գծով:
1938-1939 թթ.- աշխատել է Երևանի խաղողագինեգործական «Արարատ» տրեստի կենտրոնական լաբորատորիայում որպես վարիչ:
1940-1941 թթ.- շարունակել է ուսումնառությունը ասպիրանտուրայում:
1941 թ.- Լ. Մ. Ջանփոլադյանին շնորհվել է քիմիական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճան:
1941-1943 թթ.- ղեկավարել է «Արարատ» տրեստի գիտահետազոտական լաբորատորիան:
1941-1947 թթ.- Երևանի պետական համալսարանի օրգանական քիմիայի ամբիոնի դոցենտ (համատեղության կարգով):
1943-1946 թթ.- Հայկ. ՍՍՀ սննդի արդյունաբերության ժողկոմի տեղակալ:
1946-1947 թթ.- Հայկ. ՍՍՀ սննդի արդյունաբերության ժողովրդական կոմիսար:
ՀԽՍՀ գիտատեխնիկական ընկերությունների պատվավոր անդամ։
1947-1952 թթ.- Երևանի պետական համալսարանի օրգանական քիմիայի ամբիոնի դոցենտ (հիմնական աշխատող):
1948-1951 թթ.- Խաղողագործության (այգեգործության) գինեգործության և պտղաբուծության հայկական գիտահետազոտական ինստիտուտի «Կոնյակի լաբորատորիայի» վարիչ:
1948-1952 թթ.- աշխատել է Խաղողագործության, գինեգործության և պտղաբուծության գիտահետազոտական ինստիտուտում որպես բաժնի վարիչ (համատեղությամբ):
1951-1994 թթ.- ինստիտուտի «Գինու և կոնյակի տեխնոլոգիայի բաժնի» վարիչ (1951-1962 թթ.՝ հիմնական աշխատանք,
1963-1984 թթ.՝ համատեղությամբ,
1984-1994 թթ.՝ հիմնական աշխատանք):
1955-1958 թթ.- Սննդի արդյունաբերության գիտատեխնիկական ընկերությունների հանրապետական վարչության ընտրված նախագահ:
1957 թ.- Կոնյակի համամիութենական կոնֆերանսի կազմակերպիչ:
1958 թ.- ՀԽՍՀ գիտատեխնիկական ընկերությունների հանրապետական խորհրդի ընտրված նախագահ:
1958 թ.- մեկնել է Հունգարիա (աշխատանքային գործուղում):
1961 թ.- ՀԽՍՀ գերագույն խորհրդի Պատվոգիր:
1961 թ.- մեկնել է Բուլղարիա (դելեգացիայի հետ):
1962 թ.- ընտրվել է Գիտատեխնիկական ընկերությունների համամիութենական խորհրդի պլենումի անդամ:
1963 թ.- մեկնել է Լեհաստան (դելեգացիայի հետ): 1963-1965 թթ.- Հայկ. ԽՍՀ նախարարների խորհրդի գիտատեխնիկական աշխատանքների կոորդինացման պետական կոմիտեի նախագահի առաջին տեղակալ:
1964 թ.- ընտրվել է ՀԱՄԽ պլենումի անդամ:
1965 թ.- ընտրվել է Գյուտ. և ռաց. հանրապետական խորհրդի պլենումի անդամ:
1965 թ.- մեկնել է Ֆրանսիա (գիտական տուրիզմ):
1966 թ.- Լ. Մ. Ջանփոլադյանին շնորհվել է տեխնիկական գիտությունների դոկտորի գիտական աստիճան,
1967 թ.- ստացել է պրոֆեսորի գիտական կոչում «Գինու և կոնյակի տեխնոլոգիա» մասնագիտությամբ, ինչպես նաև, ՀԽՍՀ գիտության և տեխնիկայի վաստակավոր գործչի կոչում:
1967 թ.- ստացել է «Պատվո նշան» շքանշան:
1968 թ.- Կոնյակի համամիութենական կոնֆերանսի կազմակերպիչ:
1969 թ.-մեկնել է Ֆրանսիա (աշխատանքային գործուղում): 1969 թ.- մեկնել է Ռումինիա (դելեգացիայի հետ):
1970 թ.- ստացել է «Վ. Ի. Լենինի 100-ամյակ»-ի մեդալ,
1971 թ.՝ «Աշխատանքային Կարմիր դրոշ» շքանշան:
1971 թ.- ընտրվել է ՀԽՍՀ ԳԱ թղթակից-անդամ «Գյուղատնտեսական գիտություններ» մասնագիտության գծով:
1972 թ.- ստացել է «Աշխատանքային արիության համար» մեդալ, ՀԽՍՀ գերագույն խորհրդի Պատվոգիր,
1975 թ.՝ «Աշխատանքի վետերան» մեդալ,
1982 թ.՝ ՀԽՍՀ գերագույն խորհրդի Պատվոգիր, 1984 թ.՝ ՀԽՍՀ գերագույն խորհրդի Պատվոգիր,
1985 թ.՝ Էջմիածնի գործադիր կոմիտեի Պատվոգիր:
1994 թ.- ընտրվել է ՀՀ ԳԱԱ ակադեմիկոս:
1994 -1997 թթ.- Խաղողագործության, գինեգործության և պտղաբուծության գիտահետազոտական ինստիտուտի «Գինու և կոնյակի տեխնոլոգիայի բաժնի» գլխավոր գիտական աշխատող:

Լ. Մ. Ջանփոլադյանը ծնվել է 1912 թ. Երևանում: 1926-1930 թթ. սովորել է Երևանի այգեգործական տեխնիկումում, որն ավարտելուց հետո, 1930-1931 թթ., աշխատել է Անդրկովկասի ջրային տնտեսության հիդրոմելիորատիվ կայանում (ք. Էջմիածին) որպես լաբորանտ: 1931-1936 թթ. սովորել է Մոսկվայի Կ. Տիմիրյազևի անվան գյուղատնտեսական ակադեմիայի ագրոքիմիական ֆակուլտետում: 1936 թ. ընդունվել է վերոհիշյալ ակադեմիայի ասպիրանտուրա՝ օրգանական քիմիայի գծով: Հիվանդության պատճառով տարեկետում է վերցրել, և 1938-1939 թթ., աշխատել է Երևանի խաղողագինեգործական «Արարատ» տրեստի կենտրոնական լաբորատորիայում որպես վարիչ: 1940-1941 թթ. շարունակել է ուսումնառությունը ասպիրանտուրայում: 1941 թ. համալրել է ԽՄԿԿ շարքերը, ավարտել է ասպիրանտուրան ատենախոսության պաշտպանությամբ և նրան շնորհվել է քիմիական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճան:
1941-1943 թթ. ղեկավարել է «Արարատ» տրեստի գիտահետազոտական լաբորատորիան: 1941-1947 թթ., համատեղության կարգով, աշխատել է Երևանի պետական համալսարանի օրգանական քիմիայի ամբիոնում որպես դոցենտ: 1943-1946 թթ. եղել է Հայկ. ՍՍՀ սննդի արդյունաբերության ժողովրդական կոմիսարի տեղակալը, իսկ 1946-1947 թթ. զբաղեցրել է Հայկ. ՍՍՀ սննդի արդյունաբերության ժողովրդական կոմիսարի պաշտոնը: 1947-1952 թթ., արդեն որպես հիմնական աշխատող, աշխատել է Երևանի պետական համալսարանի օրգանական քիմիայի ամբիոնում որպես դոցենտ: 1948-1951 թթ.եղել է Խաղողագործության (այգեգործության) գինեգործության և պտղաբուծության հայկական գիտահետազոտական ինստիտուտի «Կոնյակի լաբորատորիայի» վարիչը, 1948-1952 թթ.` վերոհիշյալ ինստիտուտի գինեգործության բաժնի վարիչը (համատեղությամբ), իսկ 1951-1994 թթ.՝ «Գինու և կոնյակի տեխնոլոգիայի բաժնի» վարիչը (1951-1962 թթ.՝ հիմնական աշխատանք, 1963-1984 թթ.՝ համատեղությամբ, 1984-1994 թթ.՝ հիմնական աշխատանք):
1955-1958 թթ. եղել է Սննդի արդյունաբերության գիտատեխնիկական ընկերությունների հանրապետական վարչության ընտրված նախագահը: Լինելով ՀԽՍՀ գիտատեխնիկական ընկերությունների պատվավոր անդամ, 1958 թ. ընտրվել է ՀԽՍՀ գիտատեխնիկական ընկերությունների հանրապետական խորհրդի նախագահ: 1962 թ. ընտրվել է Գիտատեխնիկական ընկերությունների համամիութենական խորհրդի պլենումի անդամ: 1963-1965 թթ. զբաղեցրել է Հայկ. ԽՍՀ նախարարների խորհրդի գիտատեխնիկական աշխատանքների կոորդինացման պետական կոմիտեի նախագահի առաջին տեղակալի պաշտոնը:1964 թ. ընտրվել է ՀԱՄԽ պլենումի անդամ: 1965 թ. ընտրվել է Գյուտ. և ռաց. հանրապետական խորհրդի պլենումի անդամ և ՀԽՍՀ սննդի արդյունաբերության փոխնախարար:
1966 թ. Լ. Մ. Ջանփոլադյանին շնորհվել է տեխնիկական գիտությունների դոկտորի գիտական աստիճան, 1967 թ.՝պրոֆեսորի գիտական կոչում «Գինու և կոնյակի տեխնոլոգիա» մասնագիտությամբ, ինչպես նաև, ՀԽՍՀ գիտության և տեխնիկայի վաստակավոր գործչի կոչում: 1971 թ. ընտրվել է ՀԽՍՀ ԳԱ թղթակից-անդամ «Գյուղատնտեսական գիտություններ» մասնագիտության գծով:
1994 -1997 թթ. եղել է Խաղողագործության, գինեգործության և պտղաբուծության հայկական գիտահետազոտական ինստիտուտի «Գինու և կոնյակի տեխնոլոգիայի բաժնի» վարիչը:
Լ. Մ. Ջանփոլադյանը բազմաթիվ գիտական աշխատանքների և գյուտերի հեղինակ է: Նրա հիմնական աշխատանքներն ուղղված են գինու, կոնյակի քիմիայի հետազոտություններին, խաղողի վերամշակման տեխնոլոգիական պրոցեսների մշակման, կատարելագործման, խաղողի՝ որպես գինու հումքի, որակի բարձրացման հարցերին: Բազմաթիվ ուսումնասիրություններ է կատարել գինու որակի վրա պարարտանյութերի ազդեցության ուղղությամբ, մշակել է խաղողի վազի պարարտացման տարբերակված համակարգ, առաջարկել է գինու և կոնյակի որակի բարձրացման հետ կապված խաղողի մշակման եղանակներ, որոնք կիրառվել են արտադրությունում:
Լ. Մ. Ջանփոլադյանի տեսական և կիրառական հետազոտությունները մեծ ճանաչում են բերել նրան Հայաստանում և արտասահմանում: Խաղողագործության, գինեգործության և պտղաբուծության հայկական գիտահետազոտական ինստիտուտի գինու և կոնյակի տեխնոլոգիայի բաժնում նրա ղեկավարությամբ իրականացվել են լայնածավալ աշխատանքներ, որոնց արդյունքները հրապարակվել են ամսագրերում, մենագրություններում, հեղինակային վկայականների ձևով, իսկ ներդրումը արտադրության մեջ՝ տնտեսական բարձր արդյունավետությամբ, հանրապետությանը տվել է հսկայական եկամուտներ:
Բազմաթիվ աշխատանքներ են տարվել կապված՝ խաղողի վերամշակման և գինու նոր՝ գազացված, արոմատացված թնդեցված տեսակների ստացման հետ /117, 119, 134/ (փակագծերում նշված են թղթակից անդամ ընտրվելուց հետո կատարված հետազոտությունները ըստ 3.3 ձևի):
Լ. Մ. Ջանփոլադյանի կողմից մշակվել են խաղողն անընդհատ հոսքով թառամեցնելու եղանակով կիսաքաղցր և թնդեցրած գինիներ ստանալու տեխնոլոգիաներ /104, 109, 110, 131, 149/, գինիների կայունացման եղանակներ՝ ֆլոկուլյանտներով, ուլտրաձայնով, և նոր տեխնոլոգիաներ /90, 127, 128, 161, 162/, խաղողի վերամշակման թափոնները օգտագործելու միջոցներ /108/, ոչ ալկոհոլային խմիչքների կայունացման ձևեր /118, 119, 120/:
Նախագծվել է շիթային ռեակտոր՝ գինիների մշակման և գինեթթվակիր ստանալու համար /93, 94,153, 156/:
Լ. Մ. Ջանփոլադյանի ղեկավարությամբ լայն հետազոտություններ են կատարվել կոնյակի արտադրության պրոցեսների ուսումնասիրության ուղղությամբ: Քիմիական փոփոխությունների հետազոտությունները հրապարակվել են մամուլում, զեկուցվել են կոնֆերանսներում /98, 100, 101, 102, 121, 122, 124, 126/: Լ. Մ. Ջանփոլադյանի կողմից կատարելագործվել է կոնյակի սպիրտի հնեցման տեխնոլոգիան, մշակվել և ներդրվել է կոնյակի սպիրտը բաբախող հոսքով հնեցնելու եղանակը /99, 104, 106, 107, 123, 125, 132, 147, 149, 157, 158/: Հիմնավորվել և հրապարակվել են կոնյակի քիմիայի և տեխնոլոգիայի հիմնական դրույթները /101, 11, 115, 129, 130, 143, 144/:
Լ. Մ. Ջանփոլադյանը հրապարակել է հետազոտություններ, առաջարկություններ գինու, կոնյակի պատմության, էկոնոմիկայի շուրջ /110, 133, 135, 138, 139, 140, 141, 142/, պեղումների, հնագույն ձեռագրերի, արխիվային նյութերի և գրական աղբյուրների հիման վրա հանգամանալից աշխատել է Հայաստանի գինեգործության և կոնյակագործության պատմության վրա՝ ինստիտուտում խաղողի, գինու թանգարան գինեդարանի թեմայով:
Լ. Մ. Ջանփոլադյանի գիտահետազոտական աշխատանքները մեծապես նպաստել են գինու և կոնյակի քիմիայի ավելի խոր հիմնավորմանը, նոր տեխնոլոգիական պրոցեսների մշակմանը, կատարելագործմանը: Նա է կազմել Հայաստանի միկրոգոտիավորման քարտեզը ըստ գինիների տեսակների:
Լ. Մ. Ջանփոլադյանը արժանացել է ՀԽՍՀ գերագույն խորհրդի Պատվոգրի 1961, 1972, 1982 և 1984 թթ., 1972 թթ.՝ «Աշխատանքային արիության համար» մեդալի, 1967 թ.՝ «Պատվո նշան» շքանշանի, 1970 թ.՝ Վ. Ի. Լենինի 100-ամյակի մեդալի, 1971 թ.՝ «Աշխատանքային Կարմիր դրոշ» շքանշանի, 1975 թ.՝ «Աշխատանքի վետերան» մեդալի, 1985 թ.՝ Էջմիածնի գործադիր կոմիտեի Պատվոգրի:
1958 թ. Լ. Մ. Ջանփոլադյանը եղել է Հունգարիայում (աշխատանքային գործուղում), 1961 թ.՝ Բուլղարիայում (դելեգացիայի հետ), 1963 թ.՝ Լեհաստանում (դելեգացիայի հետ), 1965 թ.՝ Ֆրանսիայում (գիտական տուրիզմ), 1969 թ.՝ Ֆրանսիայում (աշխատանքային գործուղում), 1969 թ.՝ Ռումինիայում՝ (դելեգացիայի հետ):
Լ. Մ. Ջանփոլադյանը հանդիսացել է Խաղողագործության (այգեգործության), գինեգործության և պտղաբուծության հայկական գիտահետազոտական ինստիտուտի, Էկոնոմիկայի ինստիտուտի, Տեխնիկական ինֆորմացիայի ինստիտուտի, Գյուղատնտեսության նախարարության գիտական խորհուրդների անդամ, «Виноделие и виноградарство СССР» և «Наука и жизнь» ամսագրերի խմբ. անդամ, ակտիվորեն մասնակցել է Խաղողագործության և գինեգործության միջազգային կոնգրեսների և մրցույթների Բուդապեշտում, Թբիլիսիում, Յալթայում, Գինու և կոնյակի համամիութենական կոնֆերանսների, եղել է Կոնյակի՝ 1957 և 1968 թթ. համամիութենական կոնֆերանսների կազմակերպիչը և Հայաստանում հասարակական ասպիրանտուրայի հիմնադիրներից մեկը:
Լ. Մ. Ջանփոլադյանը մեծ ավանդ ունի գիտական կադրերի պատրաստման գործում: Նրա անմիջական ղեկավարությամբ պաշտպանվել են մի շարք դոկտորական և թեկնածուական թեզեր, բազմիցս եղել է թեզերի պաշտպանության ընդդիմախոս: 6 տարի դասավանդել է Երևանի պետական համալսարանում:
Լ. Մ. Ջանփոլադյանը եղել է ԽՍՀՄ գինեգործության առաջատար մասնագետներից մեկը: Նա հաջողությամբ համատեղել է գիտական գործունեությունը գիտության ձեռքբերումները արտադրության մեջ ներդնելու հետ: Նրա ակտիվ մասնակցությամբ սննդի արդյունաբերությունում իրականացվել է արտադրության տեխնիկական վերազինում, արտադրանքի նոր տեսակների յուրացում, նոր ձեռնարկությունների՝ հատկապես գինու և կոնյակի գործարանների կառուցում Հայաստանում: Նրա աշխատանքները մեծապես նպաստել են գինեգործության և կոնյակի արտադրության տեխնոլոգիական պրոցեսների կատարելագործմանը, գինու և կոնյակի որակի բարելավմանը, նոր արտադրատեսակների ստեղծմանը:

Прочность прикрепления ягод винограда к плодоножке. Вiсник садивид. виног. та городництва.- 1930. Соавтор: Н. Н. Простосердов.
----------------------------------------
Химический состав пыльцы березы и тополя. Пчеловодство.- 1949.- № 4.
----------------------------------------
Об изменении химического состава коньячных спиртов при выдержке. Труды Института виноделия и виноградарства АН АрмССР.- 1950.- Вып. 1.- С. 13-26.
----------------------------------------
О значении удельной поверхности бочек при выдержке коньячных спиртов. Труды Института виноделия и виноградарства АН АрмССР.- 1950.- Вып. 1.- С. 45-50.
----------------------------------------
О концентрации спирта в воздухе при выдержке коньячных спиртов. Труды Института виноделия и виноградарства АН АрмССР.- 1950.- Вып. 1.- С. 51-58. Соавтор: Р. С. Саакян.
----------------------------------------
Потери коньячного спирта при выдержке. По заказу Главвино МППТ СССР.- 1950.
----------------------------------------
Химический состав жира пыльцы березы. Изв. АН Арм. ССР. Биологические и с/х науки.- 1950.- Т. 3, № 10. – С. 955-960. Соавтор: Н. В. Вильямс.
----------------------------------------
Быстровысыхающая замазка для коньячных бочек. Виноделие и виноградарство СССР.- 1951.- № 2. Соавтор: Е. Л. Мнджоян.
----------------------------------------
Молекулярные соединения хлористого магния с аллиловым, бензиловым, фенил этиловым и фурфуриловым спиртами. Изв. АН АрмССР. Физ.-мат., естеств. и техн. науки.- 1952.- Т. 5, № 6.- С. 43-48.
----------------------------------------
Молекулярные соединения хлористого магния с непредельными спиртами. Изв. АН АрмССР. Физ.-мат., естеств. и техн. науки.- 1952.- Т. 5, № 5.- С. 39-48.
----------------------------------------
Молекулярные соединения хлористого магния с предельными спиртами. Изв. АН АрмССР. Физ.-мат., естеств. и техн. науки.- 1952.- Т. 5, № 5.- С. 39-48.
----------------------------------------
Созревание коньячных спиртов методом доливок. Изв. АН АрмССР. Биологические и с/х науки.- 1952.- Т. 5, № 12.- С. 59-68. Соавторы: М. С. Седракян, Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Сокращение потерь при выдержке коньяков. Виноделие и виноградарство СССР.- 1953.- № 1. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Молекулярные соединения хлористого магния с многоатомными спиртами. Изв. АН АрмССР. Физ.-мат., естеств. и техн. науки.- 1954.- Т. 7, № 4.- С. 93-98.
----------------------------------------
Некоторые данные по изучению дубов Армении для коньячной тары: тезисы докладов научной сессии в Ялте.- 1954. Соавтор: Е. Л. Мнджоян.
----------------------------------------
Образование углекислоты при выдержке коньячных спиртов. Доклады АН АрмССР.- 1955.- Т. 20, № 5.- С. 177-180. Соавтор: Е. Л. Мнджоян.
----------------------------------------
Виноделие в Урарту. Виноделие и виноградарство СССР.- 1956.- № 1. Соавтор: Б. Б. Пиотровский.
----------------------------------------
К химизму оклейки коньяков. Труды Армянского НИИ виноградарства, виноделия и плодоводства АН АрмССР.- 1956.- № 2.- С. 207-222. Соавтор: М. Н. Аджемян.
----------------------------------------
О составе древесины дубов Армении - как сырье коньячного производства. Изв. АН АрмССР. Биологические и с/х науки.- 1956.- Т. 9, № 9.- С. 95-102. Соавтор: Е. Л. Мнджоян.
----------------------------------------
Винодельческая промышленность Армении. Пищевая промышленность АрмССР: сборник.- М., 1957. Соавтор: Д. О. Даниелян.
----------------------------------------
Изменение некоторых физических свойств древесины коньячных бочек в процессе выдержки коньяка. Труды Армянского НИИ виноградарства, виноделия и плодоводства АН АрмССР.- 1957.- Вып. 3.- С. 5-20.
----------------------------------------
Нелетучие ацетали в коньяках и винах. Труды Армянского НИИ виноградарства, виноделия и плодоводства АН АрмССР.- 1957.- Вып. 3.- С. 173-180. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Окислительные реакции при созревании коньячных спиртов. Биохимия виноделия. Сборник 5.- Изд. АН СССР, 1957. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
О технологических приемах выдержки коньячных спиртов. Всесоюзн. н-тех. конф. по коньяч. п-ву: тезисы докладов.- Ереван.- 1957.
----------------------------------------
Пероксидазно-активные вещества коньячной бочки. Труды Всес. НИИ виноделия и виноградарства “Магарач”.- 1957.- Вып. 5.
----------------------------------------
Питание виноградной лозы и качество вина. Вестник с/х науки.- 1957.- № 10. Соавторы: А. С. Арутюнян, А. М. Самвелян, А. Л. Хачатрян.
----------------------------------------
Технологические правила приготовления коньяков. Отдельный выпуск.- 1957.
----------------------------------------
Углекислота, как продукт окисления при выдержке коньячных спиртов. Труды Всес. НИИ виноделия и виноградарства “Магарач”.- 1957.- Вып. 5.
----------------------------------------
Фурфурол и метилфурфурол в коньячных спиртах. Труды Армянского НИИ виноградарства, виноделия и плодоводства АН АрмССР.- 1957.- Вып. 3.- С. 79-88. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Химические изменения коньячных дубовых клепок при нагревании. Труды Всес. НИИ виноделия и виноградарства “Магарач”.- 1957.- Вып. 5.
----------------------------------------
Գինեգործական արդյունաբերություն: «Հայկական ՍՍՌ սննդի արդյունաբերությունը» / Ընդհ. խմբագրությամբ Ա. Ս. Փիրուզյանի.- Եր.: Հայպետհրատ, 1958.- էջ 30-84: Համահեղ.՝ Դ. Օ. Դանիելյան:
----------------------------------------
Գինեգործական արդյունաբերություն: Հայկական ՍՍՌ սննդի արդյունաբերությունը.- Եր.: Հայպետհրատ, 1958.- էջ 30-84: Համահեղ.՝ Դ. Օ. Դանիելյան:
----------------------------------------
Գինու արագացրած մադերացումը կոնյակային դիրտի կոնցենտրատ մուծելու միջոցով: «Հայաստանի արդյունաբերությունը». Տեխնիկա-տնտեսական բյուլետեն.- 1958.- № 4.- էջ 33-35: Համահեղ.՝ Ն. Բ. Քազումով:
----------------------------------------
Կոնյակի սպիրտների հասունացումն արագացնող մեթոդները: «Հայաստանի արդյունաբերությունը». Տեխնիկա-տնտեսական բյուլետեն.- 1958.- № 1.- էջ 36-39:
----------------------------------------
К изучению действия малых доз коньяков на некоторые функции организма. Изв. АН Арм. ССР. Биологические и с/х науки.- 1958.- Т. 11, № 2.- С. 93-98. Соавторы: Г. Г. Демирчоглян, М. А. Аллахвердян.
----------------------------------------
К технологии армянских вин. Изв. МСХ АрмССР. С/Х науки.- 1958.- № 4.
----------------------------------------
Новые исследования по коньякам. Бюллетень научно-техн. информ. НИИ ВВиП Арм.ССР.- 1958.- № 3, 4.
----------------------------------------
Определение цветности коньяков. Бюллетень научно-техн. информ. НИИ ВВиП Арм.ССР - 1958.- № 2. Соавторы: Н. Н. Аджемян, В. С. Литвак.
----------------------------------------
Повышение качества винограда и вина путем удобрения виноградников. Развитие садоводства и виноградарства Крымской области: тезисы докладов.- Москва, 1958. Соавтор: А. С. Арутюнян.
----------------------------------------
Способ ускорения мадеризации вина. АС № 119855.- 1958. Класс 6д, I.
----------------------------------------
Способ ускорения созревания коньячных спиртов. АС № 122122.- 1958. Бюллетень изобретений № 17. Соавторы: Е. Л. Мнджоян, С. И. Зорабян.
----------------------------------------
Ускоренная мадеризация вина путем внесения концентрата коньячной барды. ,,Промышленность Армении,,. Технико-экономический бюллетень.- 1958.- № 4.
----------------------------------------
Ускоренные методы созревания коньячных спиртов. Промышленность Армении. Технико-экономический бюллетень.- 1958.- № 1.- С. 31-34.
----------------------------------------
Die Weinbrände Armenien. Branntwein Wirtshaft.- 1958.
----------------------------------------
Պտղի և խաղողի ոգելից խմիչքների արտադրությունը: «Հայաստանի արդյունաբերությունը». Տեխնիկա-տնտեսական բյուլետեն.- 1959.- № 7.- էջ 69-72:
----------------------------------------
Виноделие Венгрии. Монография / Издание Гос. науч.-техн. ком. Совмина АрмССР.- Ер.: Б. и., 1959.- 32 с.- ил., табл.
----------------------------------------
Дифференцировнное применение удобрений, как средство повышения качества вина и коньяка. Труды II Закавказского совещания по агрохимии.- Ереван, 1959.
----------------------------------------
Повышение качества винограда и вина путем удобрения виноградников. Труды пленума секции садоводства и субтропических культур.- Симферополь: Крымиздат, 1959. Соавтор: А. С. Арутюнян.
----------------------------------------
Производство фруктовых и виноградных алкогольных напитков. ,,Промышленность Армении,,. Технико-экономический бюллетень.- 1959.- № 7.
----------------------------------------
О строительстве комбинированных винодельческих и консервных заводов. ,,Промышленность Армении,,. Технико-экономический бюллетень.-1960.- № 7. Соавтор: В. Я. Айзенберг.
----------------------------------------
Повышение качества винограда и вина путем удобрения виноградников. Доклады и сообщения на пленуме секции виног. и субтропических культур ВАСХНИЛ Кишинев.- 1960.
----------------------------------------
Пути улучшения качества столовых вин Армении. Труды научной конференции по столовым винам.- Тбилиси.- 1960.
----------------------------------------
Технологические правила приготовления вин, выпускаемых винными заводами винно-коньячного треста ,,Арарат,,. Выпуск управления пищевой промышленности НТИ СНХ и ГНТК.- 1960.
----------------------------------------
Удобрение виноградников, как средство повышения качества вина. Ж. Виноделие и виноградарство СССР.- 1960.-№ 3. Соавторы: А. С. Арутюнян, А. М. Самвелян, А. Л. Хачатрян.
----------------------------------------
Ռեսպուբլիկայի ԳՏԸ աշխատանքը նոր խնդիրների մակարդակի վրա: «Հայաստանի արդյունաբերությունը». Տեխնիկա-տնտեսական բյուլետեն.- 1961.- № 9.- էջ 71-74:
----------------------------------------
Работу НТО республики – на уровень новых задач. ,,Промышленность Армении,,. Технико-экономический бюллетень.- 1961.- № 9.
----------------------------------------
Влияние ультразвука на коньячный спирт и древесину. ,,Пищевая промышленность,,: научно-техн. сборник.- 1961.- № 2.
----------------------------------------
К вопросу о влиянии коньяков на некоторые физиологические функции. Изв. АН Арм. ССР. Серия медиц. наук.- 1961.- Т. 1, № 4.- С. 25-28. Соавторы: Г. Г. Демирчоглян, М. А. Аллахвердян, А. С. Аматуни.
----------------------------------------
Коньячное производство Советского Союза. Материалы Всесоюзн. научно-техн. конфер. по коньячному производству.- Ереван. Труды Армянского НИИ виноградарства, виноделия и плодоводства АН Арм.ССР.- 1961.- Вып. 5.- С. 5-33.
----------------------------------------
К технологии получения красителя из виноградной кожицы. ,,Пищевая промышленность,,: научно-техн. сборник.- 1961.- № 4. Соавтор: А. М. Самвелян.
----------------------------------------
Материалы Всесоюзной научно-технической конференции по коньячному производству / Редкол.: Л. М. Джанполадян и др.- Ер.: Изд-во Гл. упр. с/х науки АрмССР.- 1961.- 300 с.: табл.
----------------------------------------
Новые методы созревания коньячных спиртов. Сб. ,,Новые методы выдержки и непрерывная перегонка коньячных спиртов,, ЦИНТИПИЩЕПРОМ.- Москва.-1961.
----------------------------------------
Новые столовые экстрактивные вина. Ж. ,,Известия,, Управления науки Министерства сельского хозяйства СССР.- 1961. Соавторы: Х. С. Геворкян, М. Б. Алавердян.
----------------------------------------
О системе ступенчатых доливок. Сб. ,,Новые методы выдержки и непрерывная перегонка коньячных спиртов,, ЦИНТИПИЩЕПРОМ.- Москва.-1961. Соавторы: Ц. Л. Петросян, М. С. Седракян.
----------------------------------------
Повышение кислотности виноматериалов и устойчивости к помутнениям при помощи ионообменных смол. ,,Пищевая промышленность,,: сборник / Изд. Гос. науч.-техн. ком. Совмина Арм. ССР.- Ереван.- 1961. Соавтор: Х. С. Геворкян.
----------------------------------------
Получение высокоэкстрактивных столовых вин. Вестник МСХ Арм. ССР.- 1961.- № 10.
----------------------------------------
Превращение углеводов древесины дуба в коньячном спирте. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1961.- № 4. Соавтор: Р. С. Джаназян.
----------------------------------------
Режим выкурки коньячного спирта и автоматический контроль.,,Пищевая промышленность,,: научно-техн. сборник.- 1961.- № 3. Соавторы: Е. Л. Мнджоян, Х. М. Ханамирян, С. А. Малхасян.
----------------------------------------
Созревание коньячных спиртов в резервуарах с погруженной обработанной клепкой. Сб. ,,Новые методы выдержки и непрерывная перегонка коньячных спиртов,, ЦИНТИПИЩЕПРОМ.- Москва.-1961. Соавтор: Е. Л. Инджоян.
----------------------------------------
Созревание коньячных спиртов термически обработанной древесиной. Материалы Всесоюзн. научно-техн. конфер. по коньячному производству.- Ереван. Труды Армянского НИИ виноградарства, виноделия и плодоводства АН Арм.ССР.- 1961.- Вып. 5.- С. 253-258.
----------------------------------------
Ускорение созревания спиртов в коньячной колонке. Сб. ,,Новые методы выдержки и непрерывная перегонка коньячных спиртов,, ЦИНТИПИЩЕПРОМ.- Москва.-1961. Соавторы: Е. Л. Инджоян, С. И. Зорабян.
----------------------------------------
Վեդու սեղանի սպիտակ գինի: «Հայաստանի արդյունաբերությունը». Տեխնիկա-տնտեսական բյուլետեն.- 1962.- № 11.- էջ 38-40. Համահեղ.՝ Խ. Գևորգյան, Ռ. Մանուկյան:
----------------------------------------
Белое столовое вединское вино. ,,Промышленность Армении,,. Технико-экономический бюллетень.- 1962.- № 11.
----------------------------------------
Виноделие и виноградарство Армении. Москва: Сельхозгиз, 1962. Соавтор: С. А. Погосян.
----------------------------------------
Десятый международный конгресс виноградарства и виноделия. ,,Пищевая промышленность,,: научно-техн. сборник.- 1962.
----------------------------------------
Значение сорта винограда для качества коньячного спирта и сортовая технология коньячных виноматериалов. Научно-техн. сборник ,,Пищевая промышленность,,.- 1962.- № II. Соавтор: Е. Л. Мнджоян.
----------------------------------------
Полярографические методы анализа коньяков и вин; Полярографическое определение оксиметилфурфурола, фурфурола и метилфурфурола в коньяках и винах; Полярографическое определение танидов в коньяках.- Ереван: АрмИНТИ, 1962.- 11 с.:граф. Соавтор: Х. М. Ханамирян.
----------------------------------------
Գիտատեխնիկական ընկերությունները տեխնիկական պրոգրեսի համար մղվող պայաքարում: «Հայաստանի արդյունաբերությունը». Տեխնիկա-տնտեսական բյուլետեն.- 1963.- № 5.- էջ 59-62:
----------------------------------------
Коллоиды коньячных спиртов. ,,Пищевая промышленность,, ЦИНТИПИЩЕПРОМ: сборник.- Москва, 1963.- № 8.
----------------------------------------
Научно-технические общества в борьбе за технический прогресс. ,,Промышленность Армении,,. Технико-экономический бюллетень.-1963.- № 5.
----------------------------------------
О внутриотраслевой специализации винодельческой промышленности Армении. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1963.- № 7. Соавторы: Г. Е. Манрикян, Р. С. Мкртчян.
----------------------------------------
Первые шаги общественной аспирантуры. НТО СССР.- 1963.- № 7.
----------------------------------------
Технология и химический состав армянских коньяков. Журнал ,,Садоводство, виноградарство и виноделие Молдавии,,.- 1963.- № 8. Соавтор: Р. С. Джаназян.
----------------------------------------
Технология приготовления первых коньяков в Армении. Журнал ,,Садоводство, виноградарство и виноделие Молдавии,,.- 1963.- № 8. Соавтор: Р. С. Джаназян.
----------------------------------------
Влияние акцизов на судьбу виноградарства и виноделия царской России. Труды Армянского НИИ виноградарства, виноделия и плодоводства АН Арм.ССР.- 1964.- Вып. 6-7.- С. 521-531.
----------------------------------------
Технология получения вина ,,Айкаван,, типа ,,Мадера,,. Сб. ,,Новые методы получения крепленых вин,, / Изд. АрмНТО пищепрома.- 1964. Соавтор: Н. Б. Казумов.
----------------------------------------
Повышение содержания антоцианов и ароматических веществ винограда и вина при помощи удобрения.Труды Армянского НИИ виноградарства, виноделия и плодоводства АН Арм.ССР.- 1964.- Вып. 6-7.- С. 453-469. Соавторы: А. С. Арутюнян, А. М. Самвелян, А. Л. Хачатрян.
----------------------------------------
О сущности химических процессов – протекающих при созревании коньячного спирта. Тезисы докладов Государственного комитета по пищевой промышленности при Госплане СССР .- 1965.
----------------------------------------
Созревание дубовых клепок ультрафиолетовыми лучами. ,,Биохимия виноделия,,: сборник.- 1965. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Химическая сущность созревания коньячных спиртов. Всесоюзная научно-техническая конференция по коньячному пр-ву: сборник.- Москва.- 1965.
----------------------------------------
Սեղանի գինիների մշակումը ուլտրաձայնային դաշտում: «Հայաստանի արդյունաբերություն». Տեխնիկատնտեսական բյուլետեն.- 1966.- № 1.- էջ 72-74: Համահեղ.՝ Բ. Ավագյան, Ա. Դուրգարյան, Ա. Գասպարյան, Մ. Զաքարյան:
----------------------------------------
Սորբինաթթուն և ասկորբինաթթուն որպես գինու կայունացման միջոց: «Հայաստանի արդյունաբերություն».- 1966.- № 12.- էջ 41-43. Համահեղ.՝ Խ. Գևորգյան:
----------------------------------------
Обработка столовых вин в ультразвуковом поле. ,,Промышленность Армении,,. Технико-экономический бюллетень.- 1966.-№ 1. Соавторы: Б. Б. Авакян, А. Дургарян, А. Гаспарян, Н. Захарян.
----------------------------------------
Сорбиновая и аскорбиновая кислоты – средства стабилизации вина. Ж. ,,Промышленность Армении,,.- 1966.- № 12. Соавтор: Х. Геворкян.
----------------------------------------
Исследование химико-технологических основ производства коньяка. Автореферат диссертации на соискание ученой степени доктора технических наук.- Москва.- 1966.
----------------------------------------
Коньяки Армении. Передана Минпищепрому СССР. -1966. Соавтор: Д. О. Даниелян.
----------------------------------------
Очерки развития отечественного коньячного производства. Монография / Науч.-исслед. ин-т виноградарства, виноделия и плодоводства М-ва сел. хоз-ва Арм. ССР.- Ер.: Айастан, 1966.- 146 с.: граф.
----------------------------------------
Поточная система созревания коньячного спирта. Журнал ,,Садоводство, виноградарство и виноделие Молдавии,,.- 1966.- № 6. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Способ искусственного старения древесины путем облучения. АС № 178969.- 1966. Бюллетень изобретений № 4. Соавторы: А. В. Карякин, Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Ступенчато-поточный метод созревания коньячного спирта. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1966.- № 8. Соавторы: Ц. Л. Петросян, М. С. Седракян.
----------------------------------------
Ускоренное старение клепок. Журнал ,,Садоводство, виноградарство и виноделие Молдавии,,.- 1966.- № 5. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Технологический контроль виноделия. Монография. М.: Пищевая пром-сть, 1969.- 612 с.- ил. Соавторы: Г. Г. Агабальянц, Р. Д. Бегунова и др.
----------------------------------------
Коньячное производство – 50 лет. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1967.- № 7. Соавтор: П. Б. Азарашвили.
----------------------------------------
Գիտնական գինեգործը [Ականավոր գիտնական, մանկավարժ, արտադրության աշխատող, Լենինյան մրցանակի դափնեկիր Գեորգի Գերասիմի Աղաբալյանցի մասին]: «Հայաստանի արդյունաբերություն».- 1967.- № 7.-էջ 52-53. Ученый винодел. Ж. ,,Промышленность Армении,,.-1967.- № 7.
----------------------------------------
Գիտություն գինու մասին: «Հայաստանի արդյունաբերություն».- 1968.- № 1.- էջ 37-39. Наука о вине. Ж. ,,Промышленность Армении,,.- 1968.- № 1.
----------------------------------------
Перегонная установка непрерывного действия для получения коньячного спирта. АС 218106.- 1968. Бюллетень изобретений № 17. Соавторы: Г. Г. Агабальянц, В. А. Маслов, Е. Л. Мнджоян, М. П. Асмаев, В. Н. Стабников.
----------------------------------------
Способ получения коньячного спирта. АС № 213758.- 1968. Бюллетень изобретений № II. Соавторы: Г. Г. Агабальянц, В. А. Маслов, Е. Л. Мнджоян, М. П. Асмаев, В. Н. Стабников.
----------------------------------------
Виноделие Армении за годы советской власти. Тезисы докладов сессии по вопросам развития с/х науки Изв. МСХ Арм. ССР.- 1968.
----------------------------------------
Аппарат непрерывного действия двойной сгонки для получения коньячного спирта. Тезисы докл. второй теоретической конференции.- Тбилиси.- 1969. Соавтор: Г. Г. Агабальцянц и др.
----------------------------------------
Использование полиакриламида для стабилизации вина. Журнал ,,Садоводство, виноградарство и виноделие Молдавии,,.- 1969.- № 2. Соавтор: Х. С. Геворкян.
----------------------------------------
Отдел технологии вина и коньяка. Справочник АрмНИИ ВВиП.- Ереван.- 1969.
----------------------------------------
Превращение углеводов древесины дуба в спиртовой среде. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1969.- № 7. Соавторы: Е. Мнджоян, Р. Саакян, Р. Ахназарян.
----------------------------------------
Способ получения виннокислой извести из отходов виноделия и коньячной барды. АС № 248609.- 1969. Бюллетень изобретений № 24. Соавторы: К. Т. Хачатрян, Х. С. Геворкян, Е. Л. Мнджоян.
----------------------------------------
Установка для оклейки вина. АС № 253729.- 1969. Бюллетень изобретений № 31. Соавторы: К. Т. Хачатрян, Х. С. Геворкян.
----------------------------------------
Наука о вине в Советской Армении. Сборник Академии наук Армении.- 1970.
----------------------------------------
Оклейка вина в потоке. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1970.- № 6.
----------------------------------------
Получение виннокислой извести струйным реактором. Журнал ,,Садоводство, виноградарство и виноделие Молдавии,,.- 1970.- № 4. Соавторы: К. Хачатрян, Х. Геворкян, Е. Мнджоян.
----------------------------------------
Технология созревания коньячного спирта в пульсирующем потоке. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1970.- № 5. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Медь, как катализатор при перегонке вина и созревании коньячного спирта. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1971.- № 1.
----------------------------------------
Медь, как катализатор при перегонке вина и созревании коньячного спирта. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1971.- № 2. Соавторы: Х. М. Ханамирян, Ж. Н. Торгомян.
----------------------------------------
Оклейка вина в струйном реакторе. Технологическая инструкция, утвержденная Главвино МПП СССР.- 1971.
----------------------------------------
Оклейка вина полиакриламидом. Сб. реф. научных работ.- Симферополь, 1971. Соавтор: Х. Г. Геворкян.
----------------------------------------
Созревание коньячного спирта в потоке при ступенчатых доливках. Сб. научных работ.- Симферополь, 1971.
----------------------------------------
Способ десульфитации виноматериалов. АС № 319638.- 1971. Бюллетень изобретений № 33. Соавторы: Б. П. Авакян, К. Т. Хачатрян.
----------------------------------------
Способ производства ускорителя созревания коньячных спиртов. АС № 324265.- 1971. Бюллетень изобретений № 2. Соавторы: Ц. Л. Петросян, В. Л. Карпов, А. С. Фрейдин, Г. В. Ширяева.
----------------------------------------
Способ созревания коньячного спирта. АС № 309951. 1971. Бюллетень изобретений № 23. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Участие высших спиртов в образовании альдегидов и ацеталей коньячного спирта. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1971.- № 8. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Минеральный состав древесины коньячных бочек. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1972.- № 4. Соавторы: Ц. Л. Петросян, А. В. Карякин.
----------------------------------------
Одновременное получение виннокислой извести и кормовых дрожжей из отходов виноделия. Отчет по разработке темы, представленный Минпищепрому СССР для реализации.- 1972. Соавтор: А. М. Самвелян.
----------------------------------------
Старение древесины дуба под воздействием ультрафиолетовых лучей. Биохимические основы коньячного производства: сборник.- Москва.- 1972. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Вопросы биохимии вина в Армении. Биологический журнал Армении.- 1973.- Т. 26, № 1.- С. 7-14.
----------------------------------------
Պտղա-հատապտղային հյութերով պատրաստվող ոչ ալկոհոլային խմիչքների կայունության բարձրացումը: «Հայաստանի արդյունաբերություն».- 1974.- № 2.- էջ 50-52: Համահեղ.՝ Է. Ս. Շախյան:
----------------------------------------
Повышение стойкости безалкогольных напитков, приготовленных на плодово-ягодных соках. Ж. ,,Промышленность Армении,,.- 1974.-№ 2. Соавтор: Э. С. Шахян.
----------------------------------------
Достижения науки в производстве коньяка. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1974.- № 8.
----------------------------------------
Оклейка вина струйным реактором. Журнал ,,Садоводство, виноградарство и виноделие Молдавии,,.- 1974.- № 7. Соавторы: К. Т. Хачатрян, Х. С. Геворкян.
----------------------------------------
Пути улучшения качества безалкогольных напитков: повышение стойкости. Сб. докладов Минпищепрома Арм. ССР.- Ереван, 1974.
----------------------------------------
Разработка технологии вина ,,Айгешат,, в эмалированных резервуарах с дубовыми клепками. Технологическая инструкция, переданная Эчмиадзинскому винзаводу для реализации.- 1974. Соавтор: А. М. Самвелян.
----------------------------------------
Созревание коньячного спирта в пульсирующем потоке при активизации клепок. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1974.- № 5. Соавторы: Ц. Л. Петросян, Л. М. Багдасарян.
----------------------------------------
Хересование вина в потоке с применением автолизированных дрожжей. Биологический журнал Армении. 1974.- Т. 27, № 8.- С. 23-28. Соавторы: А. М. Самвелян, А. С. Согомонян, К. Т. Хачатрян, К. Б. Мартиросян.
----------------------------------------
Ոչ ոգելից խմիչքների պահպանման ժամկետի ավելացումը ընկուզենու տերևներից պատրաստված փոշու օգնությամբ: «Հայաստանի արդյունաբերություն».- 1975.- № 4.- էջ 69-70. Համահեղ.՝ Է. Ս. Շախյան:
----------------------------------------
Увеличение срока хранения безалкогольных напитков с помощью листьев из грецкого ореха. Ж. ,,Промышленность Армении,,.- 1975 № 4.
----------------------------------------
К разработке технологии производства коллекционных вин. Труды Армянского НИИ виноградарства, виноделия и плодоводства АН АрмССР.-1975.- Вып. 12.- C. 160-175. Соавторы: А. М. Самвелян, М. С. Туманян, К. Б. Мартиросян.
----------------------------------------
Обработка коньячных клепок гамма-лучами. Биологический журнал Армении.- 1975.- Т. 28, № 1.- С.13-18. Соавторы: Ц. Л. Петросян, Л. М. Багдасарян, И. А. Давтян.
----------------------------------------
Роль дубовой древесины в процессах хересования вина. Труды Армянского НИИ виноградарства, виноделия и плодоводства АН АрмССР.-1975.- Вып. 12.- 149-159. Соавторы: А. М. Самвелян, А. А. Согомонян, К. Б. Мартиросян.
----------------------------------------
Изучение окислительных процессов при созревании коньяка, методом электронного парамагнитного резонанса. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1976.- № 4. Соавторы: Ц. Л. Петросян, Н. М. Бейлерян.
----------------------------------------
Изучение процессов созревания коньяка методом электронного парамагнитного резонанса. ДАН Арм. ССР.-1976.- Т. 62, № 3, С. 173-177. Соавторы: Ц. Л. Петросян, Л. М. Джанполадян, Н. М. Бейлерян.
----------------------------------------
К рационализации технологии шипучих вин. Известия высших учебных заведений. Пищевая технология.- Москва.-1976.- № 5. Соавторы: А. А. Мержаниан, Л. М. Налбандян.
----------------------------------------
Роль сахара в технологии коньячного производства. Изв. с/х наук.- 1976.- № 9. Соавтор: Р. С. Джаназян.
----------------------------------------
Созревание коньячного спирта в потоке. Девятая научно-техническая конференция специалистов коньячной пром-ти: сборник.- Тбилиси, 1976. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Способ производства ускорителя из древесины дуба для созревания коньячных спиртов. АС № 591504.- 1976. Бюллетень изобретений № 5. Соавторы: Е. Л. Мнджоян, Ф. А. Ахназарян, А. С. Саакян, И. А. Егоров.
----------------------------------------
Технологическая инструкция по созреванию коньячного спирта в пульсирующем потоке. Главвино Минпищепрома СССР.- 1976. Славтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Գիտությունը՝ գինեգործությանը: «Հայաստանի գյուղատնտեսություն».-1977. - № 9.- էջ 14-15:
----------------------------------------
Научные основы выдержки коньячного спирта. Труды Армянского НИИ виноградарства, виноделия и плодоводства АН АрмССР.- 1977.- Вып. 14.- С. 279-298. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Созревание коньячного спирта в потоке. Всесоюзное совещание ,,Основные направления коньячного производства СССР,,: тезисы докладов.- 1977. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Библиографический указатель отечественной литературы по технологии вина за 1970 - 1974 годы / Н. Г. Арамян; Отв. ред. Л.М. Джанполадян; МСХ АрмССР. НИИ виноградарства, виноделия и плодоводства.- Ер.: Айастан, 1978.- Ч. 5, Вып. 1.- 184 с.; Вып. 2.- 194 с.
----------------------------------------
Оклейка сусла бентонитом с одновременной сульфитацией на установке со струйным реактором. Информационный листок АрмНИИ НТ информации.- 1978. Соавторы: А. М. Самвелян и др.
----------------------------------------
Повышение качества вин внесением микродобавок. Информационный листок АрмНИИ НТ информации.- 1978. Соавторы: М. Б. Алавердян, А. М. Самвелян.
----------------------------------------
Советское коньячное производство. Доклад в г. Коньяк.- Франция, 1978.
----------------------------------------
Gognac-gzade spirit Maturation process Способ созревания коньячного спирта. Licensintorg.- 1978.
----------------------------------------
Технология хранения коллекционных вин в эмалированной таре. Технологическая инструкция передан ПО ,,Арарат,,.- 1983. Соавтор: А. М. Самвелян.
----------------------------------------
Состояние коньячного производства по Минпищепрому СССР. Представлена Минпищепрому СССР.- 1984.
----------------------------------------
Կոնյակի արտադրությունը Հայաստանում: Ագրոարդ. գիտություն և արտադրություն.- 1987.- № 11.- էջ 14-24:
----------------------------------------
Купажирование вин с использованием микродобавок. ,,Научно-технический прогресс в производстве винограда, плодов и продуктов их переработки,,: сборник АрмНИИ ВВиП.- 1987. Соавторы: А. М. Самвелян, А. П. Гевондян, А. С. Согомонян, В. Е. Егиазарян.
----------------------------------------
Проблемы коньячного производства. Ж. ,,Виноделие и виноградарство СССР,,.- 1987.- № 6.
----------------------------------------
Способ созревания коньячного спирта пятилетней выдержки. ,,Научно-технический прогресс в производстве винограда, плодов и продуктов их переработки,,: сборник АрмНИИ ВВиП.- 1987. Соавтор: Ц. Л. Петросян.
----------------------------------------
Виноградарство нуждается в государственной заботе. Участие ,,Круглого стола,,: интервью.- 1988.
----------------------------------------
Способ производства вина типа марочной мадеры. АС № 1409649.- 1988. Бюллетень изобретений.- Соавторы: В. Е. Егиазарян, Ц. Л. Петросян, Р. С. Вардересян, Л. А. Осепян.
----------------------------------------
Способ мадеризации виноматериала при производстве марочной мадеры. АС № 1479501.- 1989. Бюллетень изобретений.- Соавторы: В. Е. Егиазарян, Ц. Л. Петросян, Р. С. Вардересян, Л. А. Осепян.
----------------------------------------
Виноград и вино. Газ. ,,Коммунист,,.- 1990.- № 147.
----------------------------------------
Несколько вопросов о закупочных ценах на виноград и оптовых ценах на вино. Вестник земельной реформы и приватизации.- 1991.- № 29. Соавторы: П. Р. Арзуманян, К. Г. Туманян.
----------------------------------------

Ջանփոլադյան Լևոն Միքայելի: ՀՀ Գիտությունների ազգային ակադեմիա: Անձնակազմը.- Եր., 2003.- էջ 102:
----------------------------------------
Ջանփոլադյան Լևոն Միքայելի: Հայկական համառոտ հանրագիտարան.- Եր.: Հայկական հանրագիտարան. հրատարակչություն, 2003.- Հ. 4.- էջ 245:
----------------------------------------
Ջանփոլադյան Լևոն Միքայելի: Ով ով է. Հայեր (Կենսագրական հանրագիտարան).- Եր.: Հայկական հանրագիտարան. հրատարակչություն, 2007.- Հ. 2.- էջ 356:
----------------------------------------
Ջանփոլադյան Լևոն Միքայելի: Հայկական սովետական հանրագիտարան.- Եր.: ՀՍՍՀ ԳԱ, Հայկ.սով. հանրագիտարանի գլխ. խմբ., 1983. – Հ. 9.- էջ 478:
----------------------------------------
Джанполадян Левон Михайлович. Академия наук Армянской ССР. Персональный состав 1943—1983.- Ер.: АН АрмССР, 1984. - с. 134.
----------------------------------------
Джанполадян Левон Михайлович. НАН Республики Армения. Персональный состав.- Ер., 2003.- С. 62.
----------------------------------------