

ՀՀ Գիտությունների ազգային ակադեմիայի թերթ

Հրատարակվում է 1993 թ. փետրվարից



ՅԽՍՅ ԳԱ նախագահության որոշմամբ 1969-ին սահմանվել էր Թորոս Թորամանյանի անվան մրցանակ (hnւշամեդալ և վկայագիր), որը հայ ճարտարապետությանը նվիրված հիմնարար ուսումնասիրությունների համար չորս տարին մեկ անգամ շնորհվում էր հայ և օտարազգի գիտնականներին։ Մրցանակի հանձնումը կատարվում էր հայ ճարտարապետության գլուխգործոց Չվարթնոցում։

1972թ. մրցանակի առաջին դափնեկիրը հայագիտության երախտավոր Նիկոլայ Տոկարսկին է (Լենինգրադ), ով 20-րդ դարի սկզբին Ն.Մառի արշավախմբում աշխատել էր իին Յայաստանի լեգենդար մայրաքաղաք Անիում և առաջինը շարադրել հայ միջնադարյան ճարտարապետության պատմությունը:

८८ नेतात Թորոս Թորամանյանի անվան մրցանակը` հայ Ճարտարապետությանը նվիրված լավագույն աշխատությունների հեղինակներին

8

NUDUG

19ULAANAAU AA

ILUUL UPSULUUN

AUDULUPP

บาเหลา งนมกนเคลมน

2010

կենտրոնի» հիմնադիր-ղեկավար, 33 ԳԱԱ պատվավոր դոկտոր, պրոֆեսոր Ադրիանո Ալպագո Նովելլոն, ով հիմնադրել էր «Յայ ճարտարապետության վավերագրեր» մատենաշարը, հեղինակել «Յաղպատ», «Սանահին», «Ամբերդ», «Երերույք», «Կեչառիս», «Ամաղու Նորավանք» պրակները, մեծապես նպաստել հայ արվեստի միջազգային գիտաժողովների կազմակերպմա-GD:

1990-ականներին 33 ԳԱԱ կանոնադրությունից անհիմն հանվեցին գիտական աշխարհում բավական մեծ հեղինակություն ունեցող՝ Թորոս Թորամանյանի և հայագիտության բնագավառում Սեսրոպ Մաշտոցի անվան մրցանակները։ Եվ միայն 33 ԳԱԱ արվեստի ինստիտուտի առաջարկությամբ և 77 ԳԱԱ հայագիտության և հասարակական գիտությունների բաժանմունքի աջակցությամբ 33 ԳԱԱ նախագահությունը 2010-ին վերականգնեց Թ.Թորամանյանի անվան մրցանակը։

2010թ. մրցույթին Յայաստանի գիտական կազմակերպությունների կողմից առաջադրվեցին ճարտարապետության դոկտորներ Մուրադ Յասրաթյանը և Գառնիկ Շախկյանը, որոնք էլ միաձայն արժանացան Թ.Թորամանյանի մրցանակին։

Ա.թ. հունիսի 15-ին 33 ԳԱԱ նախագահության նիստում

վանդը հայ ճարտարապետության ուսումնասիրման և նվաճումների պրոպագանդման գործում, հիմ-

նավորեց մրցանակի վերականգնման փաստի կարևորությունը։

33 ԳԱԱ թղթակից անդամ Վիգեն Ղազարյանը համառոտ ներկայացրեց դափնեկիրներին, նրանց աշխատանքային ուղին, գիտական և հասարակական բազմակողմանի գոր-ວໍ່ກະບົຽກເອງກະບົກ:

Ռուսական արվեստի թանգարանի տնօրեն, ճարտարապետության թեկնածու Անուշ Տեր-Մինասյանը խոսեց 33 ԳԱԱ արվեստի ինստիտուտի ճարտարապետության բաժնի վարիչ, ճարտարապետության դոկտոր, պրոֆեսոր, 33 ԳԱԱ թղթակից անդամ, 33 վաստակավոր ճարտարապետ, 33 պետական մրցանակի դափնեկիր Մուրադ Յասրաթյանի անցած գիտական բեղմնավոր ուղու մասին, նշեց նրա ավանդը հայ ճարտարապետության պատմության ուսումնասիրության գործում։ Մ.Յասրաթյանն առաջինն է ուսումնասիրել ու

գիտական շրջանառության մեջ դրել վաղմիջնադարյան Յայաստանի մի շարք կարևոր հուշարձաններ, Արցախի, Սյունիքի ճարտարապետության համալիրները, Թբիլիսիի հայկական եկեղեցիները, հետազոտել հայ և մերձակա ու հեռավոր երկրների ճարտարապետական առնչությունները, առաջինն է շարադրել իայ ճարտարապետության պատմությունը սկզբնավորումից մինչև մեր օրերը։ Թ.Թորամանյանի անվան մրցանակը նրան շնորհվեց «Յայկական վաղքրիստոնեական ճարտարապետությունը» (Մոսկվա, 2010) աշխատության համար, որում Մ.Յասրաթյանը ներկայացնում է հայկական ազգային շինարարական արվեստի ձևավորումը 4-7-րդ դդ., դրա նվաճումները և ավանդը համաքրիստոնեական եկեղեցական ճարտարապետության մեջ։ Յայկական հանրագիտարանի գլխավոր խմբագիր Յովհաննես Այվազյանը ներկայացրեց ճարտարապետության դոկտոր, ԵճՇՊՅ պրոֆեսոր Գառնիկ Շախկյանի վաստակը իայ ճարտարապետության պատմության հետազոտման գործում։ Նշվեցին նրա հիմնարար աշխատությունները՝ նվիրված Լոռի-Գուգարքի ճարտարապետական դպրոցին, գմբեթավոր բազիլիկ տիպի հանգուցային հուշարձան Օձունի տաճարին, 8-9-րդ դդ. Յայաստանի ճարտարապետությանը, Գ.Շախկյանի «Ոգի, գույն, կերպար» (Երևան, 2009) գրքի արժանիքները, որի համար նա ստացավ Թորոս Թորամանյանի անվան մրցանակը։ Ակադեմիկոս Սերգեյ Յամբարձումյանը, շնորհավորելով մրցանակակիրներին, 33 ԳՍԱ նախագահությանն առաջարկեց վերականգնել նաև հայագիտության բնագավառում 33 ԳԱԱ Մեսրոպ Մաշտոցի անվան մրցանակը, իսկ Թ. Թորամանյանի անվան մրցանակը հաջորդ անգամ հանձնել ոչ թե Երևանում, այլ Անիում։

1978թ. մրգանակը շնորհվեց Վարագդատ Յարությունյանին (Երևան), ով քառասուն տարի գլխավորել է Երևանի Պոլիտեխնիկական ինստիտուտի ճարտարապետության ամբիոնը, ում «Յայ ճարտարապետության պատմություն» ձեռնարկով կրթվել են՝ Յայաստանի ճարտարապետների բազմաթիվ սերունդներ, և Յովհաննես Խալփախչյանին (Մոսկվա)՝ «Յայաստանի աշխարհիկ ճարտարապետությունը» մենագրության հեղինակին, ով «Յամաշխարհային ճարտարապետության պատմություն» բազմահատորյակի (Մոսկվա) խմբագիրն էր և հայ ճարտարապետությանը վերաբերող բաժինների հեղինակը։

1984թ. մրցանակը հետմահու շնորհվեց 33 ԳԱԱ արվեստի ինստիտուտի ճարտարապետության բաժնի վարիչ (1958-1982), ՅԽՍՅ պետական մրցանակի դափնեկիր, ՅԽՍՅ արվեստի վաստակավոր գործիչ Ալեքսանդր Սահինյանին՝ Գառնի ամրոցի անտիկ և հելլենիստական հուշարծանների գիտական ուսումնասիրության և Գառնիի հեթանոսական տաճարի վերականգնման համար։

1990թ. մրցանակին արժանացան Յռոմի «Յայ ճարտարապետության ուսումնասիրության կենտրոնի» հիմնադիրղեկավար, 33 ԳՍԱ արտասահմանյան անդամ, պրոֆեսոր Պաոլո Կունեոն՝ 1960-ականներին Արևմտյան Յայաստան և ԴԽՍՅ կատարած բազմաթիվ գիտարշավների ընթացքում հավաքած նյութերի հիման վրա հրատարակած «Յայաստանի 4-19-րդ դարերի ճարտարապետությունը» (Յռոմ, 1988) երկիատոր (շուրջ 1000 էջ) ծանրակշիռ աշխատության համար և Միլանի «Յայ մշակույթի ուսումնասիրության

նրանց հանձնվեցին հուշամեդալները և վկայագրերը։ Բացման խոսքում 33 ԳԱԱ նախագահ, ակադեմիկոս Ռադիկ Սարտիրոսյանը կարևորեց Թ.Թորամանյանի անվան մրցանակի վերականգնման անհրաժեշտությունը հայագիտության այս բնագավառի հետագա զարգացման համար։ Ներկայացնելով Թ.Թորամանյանի անվան մրցանակի չորս տասնամյակի արդյունքները՝ 33 ԳԱԱ արվեստի ինստիտուտի տնօրեն, արվեստագիտության դոկտոր, պրոֆեսոր Արաուստ Աղասյանը բնութագրեց անցյալում Թ.Թորամանյանի անվան մրցանակի դափնեկիրներին, նշեց նրանց մեծ ա-



Աննա ԱՍԱՏՐՅԱՆ